Eden Project

Iskolánk ötödikes és hatodikos tanulói november 30-án csatlakoztak egy nemzetközi, egyedülálló oktatási foglalkozáshoz, amely során más országok azonos korú gyermekeivel a Cornwall-i Eden Project szervezésében virtuális sétát tehettek a Föld legnagyobb mesterséges, trópusi üvegházában. Bolygónk védelme napján a trópusi esőerdőkre hívták fel a figyelmet ezen a személyre szabott, interaktív, élő közvetítésben. A bemutató körút során a diákok Kati néni és Éva néni irányításával megismerkedtek a trópusi esőerdők ökoszisztémáival – hol találhatók a Földön, miért olyan értékes bennük a biológiai sokféleség, és milyen óriási szerepet játszanak ezek az erdők a klímaváltozás elleni harcban. Az Eden Project csapata néhány egyszerű módszert is bemutatott, amellyel mindannyian részt vehetünk a trópusi esőerdők védelmében – bárhol is élünk. Ezt követően az edinburghi Dynamic Earth csapatával fedezhették fel a gyerekek a Föld hihetetlen óceánjait és bolygónk jégtakaróval borított tájait. Ezt az interaktív foglalkozást kifejezetten általános iskolások számára tervezték. A bemutató segítségével így az osztályterembe hozhattuk a sarki és óceáni életközösségek izgalmas csodáit. Mindeközben rájöttünk, hogy mindannyian függünk az óceánokban végbemenő folyamatoktól, és azt is megfigyelhettük, hogy az éghajlatváltozás miként befolyásolja a Föld sarki régióit. Egy tengerkutatóval való beszélgetés során megtudhattuk hogyan élik túl az állatok az óceán legmélyebb részein lévő hatalmas hidrosztatikai nyomást. A nyomás megváltozásával a mélytengeri halak szervezetében károsodások jönnek létre, amelyet a diákok egy látványos kísérletben maguk is megtapasztalhattak. Mindehhez csupán orvosi fecskendőre és marshmallows cukorkákra volt szükségük. (Köszönjük Dr. Oláh Kálmán és Dr. Oláh Éva Mária anyagi támogatását a kísérletek megvalósításához.)

 

 

További képek megtekinthetők a Galériában

 

Nyílt napok

Az elmúlt héten, november 21. és 23. között megnyíltak a tantermek ajtajai a szülők előtt. Pedagógusaink lehetőséget adtak a tanórák megtekintésére. A szülők megtapasztalhatták gyermekük tanórai aktivitását, munkáját, viselkedését, pedagógusaink módszertani sokszínűségét, felkészültségét. Miről is „tanulhattak”? Számolhattak ötig, illetve a harmincas számkörben, gyakorolhatták a kettes szorzótáblát, feladatokat végezhettek a törtekkel csodamatek módszerrel, ismerkedhettek a kerület-, területszámítás szépségeivel, visszatekinthettek a reformáció és a dualizmus korába, feleleveníthették a spártai csata jeleneteit. Betűk másolásával, igék jellemzőivel, magánhangzó törvényekkel bővíthették tudásukat. Nem maradhatott ki a halak osztálya, a háziállatok összefoglalása és Magyarország nagytájai anyagrész sem. Tanulhattak németül is: konyha szókincse, kérdőszavak, személyleírás és a városban való tájékozódás volt a téma. Szóval nem teltek unalmasan a napok.  Köszönjük, hogy ilyen sokan megtiszteltek bennünket, és kihasználták az iskolánk nyújtotta lehetőséget.

 

 

További képek megtekinthetők a Galériában!

 

Filmklub a Bozzayban

Az elmúlt pénteken a diákönkormányzatunk nagy lelkesedéssel rendezte meg története első filmklubját, amely alkalmával a 70 évvel ezelőtt játszott, és hatalmas világszenzációnak számító Anglia-Magyarország labdarúgó mérkőzésre emlékeztünk, az összecsapás az ARANYCSAPAT fényes győzelmével zárult. 

Ennek a nemes alkalomnak apropóján vetítettük le Timár Péter 6:3 avagy, játszd újra Tutti című filmjét.

Hazánk legnagyszerűbb színészeit felvonultató alkotás megtekintése közben igazi klubhangulatban volt része az érdeklődőknek: teával, lilahagymával megbolondított zsíros kenyér tette még színesebbé a délutánt.

 

Bede Tamás (diákönkormányzat munkáját segítő pedagógus)

 

 

"A szavak erdeje" rajzpályázat

Alkotó kedvű, kreatív felsős tanítványaimmal pályáztunk a Szentgáli Lőrincze Lajos Általános Iskola alkotópályázatra. „A szavak erdeje” témára beküldött csodás alkotások közül Inhof Zorka 6. osztályos tanuló pályamunkája 3. helyezést ért el. Ünnepélyes keretek között Veszprémben az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban vehette át a jutalmát.

Külön öröm volt számunkra, hogy a zsűri festőművész elnöke személyes kedvenceként Zorka alkotását emelte ki és mondta el a képről személyes gondolatait.

Büszke vagyok rád és további sok csodás alkotást kívánok neked Zorka!

 

                                                         Pajna Melinda vizuális kultúra tanár

 

 

 

 

 

 

 

Adventi vásár

Foci

Ez most nem jött össze!
 
2023.11.14-én, kedden a harmadik korcsoportos labdarúgó válogattunk Balatonfüredre látogatott, ahol kemény küzdelemben maradt alul a Radnóti Általános Iskola csapatával szemben. Az eredmény nem tükrözi csapatunk lekesedését. Kitartóan, minden erejüket latba vetve játszottak a srácok, igazán büszkék lehetünk rájuk! 
A csapat tagjai: Bánó-Weisz Benedek, Bánó-Weisz Zsombor, Gyapay Gergő, Kurányi Gellért, Nagy Bendegúz, Rédling Benedek, Szabó Gyula, Szász Attila, Szerecsen Norbert.
 
Bede Tamás (testnevelő tanár)
 
 
 

Rendhagyó irodalomóra M. Kácsor Zoltánnal

November 14-én M. Kácsor Zoltán meseíró látogatott iskolánkba, aki a 3. és 4. osztályos tanulóknak tartott rendhagyó irodalomórát. Az író Utazás Dínómdánomba című regényének segítségével kalauzolta el a gyerekeket a Zabaszauruszok világába és ismertette meg őket a regénysorozat főbb szereplőivel, helyszíneivel.  A gyerekek élvezték az interaktív, játékos órát és örültek az ajándékba kapott könyvjelzőnek.

 

 

További képek megtekinthetők a Galériában!

 

8. osztályosok mini kirándulása

Mini osztálykiránduláson vettek részt a 8.- asok november 16-án. Reggel megírták a próbafelvételit, majd Viol néni és Kriszti néni kíséretében déltájban átvonatoztak Balatonfüredre, a moziba, ahol Géza bácsi várta őket és megnézték a Három testőr legújabb feldolgozását! Pizzázás, sétálás volt a további program, annál is inkább, hiszen gyönyörű napos időt fogtak ki! Jó kis móka volt!

 

 

 

Hamupipőke

Matiné-előadásra várta a gyerekeket a Koncertmuzsika Zenekar és a Gyermekmentő Szolgálat. Az együttes Rossini Hamupipőke című operájának rövidített változatát adta elő, kifejezetten gyerekekre szabva, 60 percben. Nagy örömünkre iskolánk ötödikes tanulói is részesülhettek ebben az élményben dr. Oláh Éva Mária osztályfőnök szervezésében. Hamupipőke történetének tanulsága a mai napig érvényes: az emberekkel való rossz bánásmód nem vezet célra, ha jót cselekszel, akkor az élet előbb-utóbb megjutalmaz.

 

Márton-nap 2023

Kedves Szent Márton!

 

Ne haragudj, hogy csak most írok, de annyi minden történik mostanában az iskolában - amiről a honlapunkon is olvashatsz -, hogy csak most van időm írni. Pénteken, november 10-én emlékeztünk meg a személyedhez fűződő eseményekről. Ovisok, iskolások, szülők, hozzátartozók, szóval a nagy család gyűlt össze az iskola előtt azzal a céllal, hogy megemlékezzünk az egyik leghíresebb püspökről, vagyis Rólad. Az eső sem tántorított el minket, hiszen ez egy jeles nap iskolánk életében. Igaz, csak egy rövid úton tudtunk világítani neked a lámpásainkkal, de bizonyára ott fent érzékelted ezt. A Faluházban Péter atya köszöntötte az egybegyűlteket, és képzeld, meg is áldotta a lámpásokat. Az alsó tagozatos tanulók pedig felidézték dalok segítségével személyiségedet, tetteidet, azt, ahogy a szegények, elesettek felé fordultál szerénységeddel. A mulatság sem maradt el: víg harmonikaszó mellett libazsíros kenyér, süti, gesztenye, forró tea és bor várta a Rád emlékezőket. Nagyon jól éreztük magunkat. Kérlek Téged, hogy ezután is védelmezz bennünket, és vigyázz ránk! 

 

u.i.: Kérlek szólj Szent Miklósnak, hogy nagyon várjuk december 6-án, meglepetéssel is készülünk.

 

Üdvözlettel:

                                       BalaTóni

 

 

 

A Márton napon készült fotók megtekinthetők a Galériában!

 

ÖSSZES HÍR

2023/24 tanév programja


Digitális napló :


2023 Nyári nemzetiségi tábor - Lengyel - Annafürdő


2022 Nemzetiségi német nyári tábor - Sopron


2021 Nemzetiségi német nyári tábor - Lengyel-Annafürdő


2019 Nemzetiségi német tábor


BAFIT


A Zánkai Általános Iskoláért Alapítvány


BUSZMENETREND :


2018 Nyári német táborok


HATÁRTALANUL :Német +